fbpx

Nowakowski Tradycja – tradycja i jakość w jednym od 1925 roku

Historia mojej rodziny rozpoczyna się w 1925 roku, kiedy to mój dziadek Antoni Nowakowski założył w okolicach Nowego Dworu Mazowieckiego swój pierwszy zakład piekarski. Swoje doświadczenie i tajemnice wypieku przekazywał swoim synom i wnukom. Z poszanowaniem tradycji zakład w Nowym Dworze Mazowieckim w latach 70 przejął najstarszy syn, Stanisław Nowakowski (brat rodzony mojego ojca Antoniego). Od niego powstała linia rodzinnych zakładów rozpoznawalna i licząca się na rynku Polskim, a w późniejszym czasie również zagranicznym.


Po zmianach ustrojowych w 1991 roku w Iłowie-Osada postanowiłem  kontynuować rodzinne tradycje i otworzyłem zakład produkcyjny, piekarniczo-cukierniczy. Rozwinąłem sieć własnych sklepów pod szyldem ,,Bułka z Masłem”. Obserwując obecne trendy rynku piekarniczego oraz potrzeby klienta postanowiłem wyjść im naprzeciw i stworzyć możliwość codziennego dostępu do pieczywa BIO glutenowego oraz BIO bezglutenowego bez polepszaczy, tworzonych według tradycyjnych receptur. Dzisiejszy klient oczekuje pieczywa zdrowego będącego w swej prostocie produktem najważniejszym na każdym stole. Chcąc spełnić te wymogi zacząłem poszukiwać połączenia nowoczesności z tradycją. Tak właśnie poznałem rzemieślniczą Bio  piekarnię BioPiekarz Bogdan Smolarz. Wspólnie połączyliśmy siły i w 2017 roku zaczęliśmy tworzyć produkty unikalne, których główną wartością jest jakość, smak, oraz zachowana tradycyjna receptura, w myśl „Tylko Zdrowy Chleb”.  

Specjalistyczne produkty BIO glutenowe produkowane są w zakładzie w Iłowie-Osada, a BIO bezglutenowe produkowane w zakładzie w Kisinach/ k. Działdowa. Zakłady posiadają certyfikat jakości zarządzania produkcją spożywczą FSSC. Spełniają wszystkie rygorystyczne normy związane z produkcją BIO – wszystkie nasze wyroby posiadają certyfikat sygnowany przez Pracownię BIOCERT potwierdzający ich organiczny charakter. Laboratoryjne badania na obecność glutenu potwierdziły jego zawartość poniżej wartości 3 ppm tzn. poniżej progu wykrywalności. Oznacza to, że po pieczywo z tej grupy mogą bezpiecznie sięgać osoby chore na celiakię, hashimoto, oraz inne osoby stosujące dietę bezglutenową. 

Jako piekarnia chcemy rzucić wyzwanie obecnemu stanowi rzeczy jaki otacza nas zewsząd w produkcji i w handlu. Wierzymy że każdy człowiek ma prawo do zdrowego jedzenia, że każdy ma prawo zadbać o swoją rodzinę, a szczególnie o swoje dzieci. Pieczemy zdrowy chleb, używamy tylko zdrowych i sprawdzonych surowców, zależy nam żeby nasz wyrób był prawdziwy, nie przetworzony. Pragnę te wszystkie wartości przekazać swoim dzieciom oraz wnukom, aby i one w przyszłości kontynuowały rodzinną tradycję.

Aleksander Nowakowski

Nowakowski Tradycja Sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich „Dotacja na kapitał obrotowy dla Nowakowski Tradycja Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością”. Celem projektu jest wsparcie przedsiębiorcy w zakresie zapewnienia płynności finansowej oraz wsparcie bieżącej działalności w związku z trudnościami finansowymi, które wystąpiły wskutek epidemii COVID-19.

Dofinansowanie projektu z UE: 106 032,09 PLN


Dofinansowanie projektu z UE